ХАМАЛОГИЯ

Какво е хамалогия 088 701 7001

Какво е хамалогия?

Не става само с носене, но не става и само с акъл!

Тежка работа, ангария, кърски труд, тежка умствена дейност…Каква е етимологията на тази дума? Ами най-просто казано, това е тежка, неблагодарна работа; трудоемка и досадна, която трябва да се свърши като подготовка за същинската дейност.

Трудно е да се даде точна дефиниция, но това, което ни идва на ума докато я произнасяме е „извършване на хамалски услуги и всичко свързано с хамали, транспортиране, преместване, опаковане, на различни по размер и големина предмети, пакети, товари“. Хамалогията описва всички дейности, когао искаме да кажем „ТРЯБВА ДА СЕ СВЪРШИ ЕДНА НЕПРИЯТНА РАБОТА“.

Хамалогията по света
Хамалогията е тежък физически труд, хамали, хамалски труд, хамалски услуги

Откъде идва думата „хамал“ и какво означава?

Хамалът или хамалинът е НОСАЧ и ТОВАРАЧ. В миналото това са били работниците по пристанища и тържища, които са пренасяли разнородни багажи и товари. В наши дни понятието се е разширило, и не спира до извършването на хамалси услуги. Под хамалогия днес описваме всякакви усилия, които се налага да положим, било в умствен или физически аспект.

Ето още нещо интересно, свързано с произхода на думата ХАМАЛ. Термините „хамал, хамалин“ произлизат от арабската дума „hamal“, което означава „камила“ – товарният превоз на бедуините и хората от изтока. Нека се върнем на ХАМАЛОГИЯ – думата е образувана от „хамал“ + „логия“, по пример на думи като био-логия, физио-логия, нумеро-логия, кардио-логия, астро-логия и други.  Ралика от тях, обаче, това не е обвързано с конкретна наука. Тук се търси по-скоро експресивен нюанс.

Хамалогия има навсякъде около нас
Хамали, хамал, хамалуване, хамалогия – хамалогия по света

Хамалогия има навсякъде, във всяка професия и всяка дейност от нашия живот. Не е учудващо, че фирмите за услуги по преместване, къртене, извозване и почистване говорят за хамали и хамалски услуги.

„Не става само с носене, но не става и само с акъл“…хамалогията камбинира и двете…В „ХАМАЛОГИЯТА“ има различни техники, които помагат на хамалите да извършат работата бързо, професионално и с минимални усилия.